Sauerland. Hoe kom je in het Duitse Sauerland terecht ? Met vakantie tips aanbiedingen en trips


We zoeken rechts van Dortmund / Keulen en onze Keulen pagina en links van Kassel en onze Thuringen pagina, dan boven Siegen en op het Spoor van Oranje pagina, en weer onder Paderborn Teutoburgerwoud pagina’s. Zo simpel.

Sauerland of Suderland is niet exact omlijnd

Al is het Sauerland niet zo vast in regels gevat zoals een deelstaat dat wel is. Toch is er méér dan je zou verwachten.
Oorspronkelijk volgens geschriften uit 1266 luidde de naam 'suderland', na 1400 zou de 'd' zijn weggevallen en resteert het aangepaste sauerland. Zou het dat zijn ? Ontdek het zelf !

 

Sauerland in pagina’s

Pagina navigatie Sauerland

 

onderwerp navigatie binnen deze pagina

 

 

 

Collectie foto’s van het Sauerland in Duitsland

Collectie foto’s van Sauerland in Duitsland voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :


 

Sauerland in foto video

 


 

Met de auto naar het Sauerland

 

 1. Venlo, Duisburg (wegnummer A40), Essen, Dortmund (wegnummers A40-B1), deels door het centrum van Dortmund gaat overgaand in wegnummer 44 in de richting van Kassel en neem dan de afslag Arnsberg (wegnummer 445)
 2. Arnhem – Oberhausen bekend genoeg(?), langs Dortmund en vervolgens Hannover aanhouden tot het Kamener Kreuz waar Kassel al staat aangegeven (wegnummers A1-A44). Op deze weg vervolgens de afslag Arnsberg (wegnummer 445) kiezen
 3. Van Enschede naar Münster (wegnummer B54), Dortmund (wegnummer1) om dan bij het Autokreuz Dortmund / Unna de richting Kassel te kiezen en vervolgens bij het Autokreuz Werl de richting op van Arnsberg / Bestwig (445) en bij Bestwig staat Winterberg al op de borden, ingeval u kiest voor de afslag Meschede staat ook daar al een bewegwijzing naar Winterberg
 4. De route van Limburg via Aachen Köln langs Olpe en daar verlaat u de snelweg richting Lennestadt, Schmallenberg en dan komt u ook in Winterberg

 

Dubbelgangers in plaatsnamen

Hou wel steeds voor ogen, dat ook Duitsland zeg maar dubbelgangers in plaatsnamen kent.

Zo kunt u óók het Duitse Soest (met historische stadskern) tegenkomen, evenals Altena, Buren die we ook in Nederland kennen, terwijl het Duitse Borken binnen Duitsland meermalen aan de orde komt. Blijft uitkijken voor dubbelgangers qua naam.

En soms kunt u in steden en dorpen terecht met de bekende blauwe schijf om te parkeren, soms hangt u ook in Duitsland aan de parkeerautomaat.

Hoe komt u terecht in Willingen in het Sauerland ?

Naar Willingen in het Sauerland …………..
De afstand die we vanaf zeg centraal Nederland qua spoor dus Utrecht moeten afleggen per auto naar het Sauerland is iets van 350 km, veelal maar eindigend bij het Sauerland per autobahn en daarna regionale wegen, de laatste vergen doorgaans méér tijd ook al door hoogteverschillen, superhoge bergen zijn hier weliswaar niet, maar zijn de lagere wegen besneeuwd, kan dat de rijtijd aanzienlijk langer maken.
Niettemin, Willingen ligt net even bóven Winterberg, hemelsbreed bekeken.

En Medebach ligt net even oostelijk van Winterberg in het Sauerland. 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


 

top pagina

Op de volgende interne pagina: Mooie steden, plaatsen , dorpen in het Sauerland van NoordRijn-Westfalen