Zuidenveld autoroute met Hoogeveen en Emmen

stomend in een trein door de veengebieden van ZuidOost Drenthe : het Veenpark
Ga je als vakantiepark De Huttenheugte in zuidoost Drenthe tussen interessante plaatsen en midden in een toeristische autoroute je vestigen. Of groeien die toeristische trekpleisters vanzelf om de Huttenheugte heen, zoals de Zuidenveld Autoroute.

Zuidenveldroute in zuidoost Drenthe in Vakantie-trips.nl

 


Aanbiedingen

Klik hier voor een overzichtskaart / plattegrond van : Drenthe – Zuidenveldroute en bedenk dat het niet meer de strikte rijroute van destijds is, meer een handleiding en ga vooral ook eens van de zuidenveld route af. Is toch een vakantie – achtige trip ?

Coevorden de vestingstad van Drenthe

Coevorden, oude vestingstad en oudste stad van Drenthe, dateert van 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden. Ooit werd gesproken van Coevoorde, doorwaadbare plaats voor koeien, vermoedelijk in het Drostendiep, al zijn er ook nog het Schoonebeekerdiep en het Loodiep

Na Spaans beleg periode 16e naar 17e eeuw, is Coevorden sterk herbouwd. De militaire delen van de stad zijn ontworpen door Menno van Coehoorn.

De bouw van de kerk werd gefinancierd uit een heffing op bier (..) .

méér over Coevorden

Zuidenveld in 2017 festiviteiten in Sleen

In 2017 op 7-8-9 juli staat Sleen in de startblokken voor de Zuidenveld festiviteit.
Het Zuidenveld in dit verband als een evenement van de 8 dorpskernen binnen de Zuidenveld regio.
zie verder het ebook/pdf over de Zuidenveld route vergezeld van de informatie over de gebiedsindeling van Drenthe, basis van de Zuidenveld regio.

Oosterhesselen ligt even westelijk van Sleen, net onder Aalden waar ook vakantietip | vakantiepark het Aelderholt is gesitueerd, en dan weer boven Dalen, waar vakantietip het Centerparcs Plopsa Indoor ligt.
De Zuidenveld route is dus niet zo maar een route, is uitbreidbaar tot een volledige vakantie!

Over Aalden en het Mantingerveld

Over Aalden en het Mantingerveld, de afstand tussen elkaar iets van 10 km, dus ook vanaf het Aelderholt 😉 .

Mantingerveld in video beelden

Het Mantingerveld is een mooi stukje Drenthe, in de video afgebeeld in herfstkleuren.Opgedroogde vennen
Kort geleden bestond het Mantingerveld in Zuid Drenthe binnen de Zuidenveld vakantie route uit een aantal losse snippers natuur. Hier wat stuifzandheuvels met jeneverbesstruiken. Daar een imposant eikenbos, wat verderop heide en opgedroogde vennen. De intensieve landbouw drong de natuur in het defensief. Voor de ruilverkaveling was het Mantingerveld een groot aaneengesloten heidegebied. Wilde dieren en bijzondere planten konden zich prima verplaatsen. Na 1960 verdwenen door de gebiedsverkleining en versnippering steeds meer soorten planten en dieren.

Zuidenveld autoroute in zuidoost Drenthe


Plaatje toont de route vanaf Coevorden via : Schoonebeek, Nw Amsterdam,
Erica, Klazienaveen, Zwartemeer, Nw Dordrecht, Emmen, Sleen,
Oosterhesselen, Aalden ( Aelderholt ) Meppen, Gees, Hoogeveen,
Hollandscheveld, Dalen ( C.P. ), Coevorden.
Maar er is natuurlijk geen enkel bezwaar om in Aalden de Zuidenveld route te starten, etc.

Er is een toeristische route in zuidoost Drenthe » de Zuidenveld route. De rit telt bij benadering een 128 kilometer, afhankelijk van weg en trekpleister, betekent in de breedte ongeveer 64 kilometer. Meestal gevoelsmatig ben ik geneigd een route te rijden met de klok mee, hier stel ik voor om dat omgekeerd te doen. Starten bij Coevorden, dan de olieroute ( waar Nederland ‘als oliemogendheid’ acteerde ) te volgen langs Schoonebeek. De JA knikkers bevestigen het gelijk van Duitsland, gewoon dóórgaan.

Dat er met betrekking tot de veenafgraving, geld in het geding was, afkomstig uit de Randstad, met name Amsterdam, is duidelijk. Onder meer te zien aan de vernoeming zoals de plaats Nieuw Amsterdam, Nieuw Dordrecht, het Amsterdamse veld.

Skik met Daniël Lohues – Op Fietse van het album: ‘Best Tof’

 

Skik met Daniël Lohues – Op Fietse van het album: ‘Best Tof’

en dat liedje ‘Op Fietse’, laat dat nu precies over deze streek gaan !!Voor wie de tekst van het lied Op Fietse wil nalezen is een klik op deze link de bedoeling.Eh ja, Lohues zingt in het Drents, best te verstaan maar soms wat moeilijk te begrijpen 😉 . Maar je komt wel een beetje in de sfeer. Waar het gaat om de plaatsen eindigend op ‘compascuum’, Klazienaveen, Zwartewater. Het is er relatief dun bevolkt.

Zuidenveld autoroute langs Nieuw Amsterdam en Veenoord

Twee handen op 1 buik. Een tweelinggemeente ? Zo ongeveer, tegenwoordig gemeente Emmen, maar een vroegere gemeentegrens trok een lijn door de gemeenschap. Niettemin, diegenen die iets met ijs en schaatsen hebben, zullen zich Veenoord herinneren. Met enkele andere gemeenschappen probeert men jaarlijks om de allereerste schaatswedstrijd op natuurijs te realiseren. Niet een schaatser maar een schilder had ook iets met deze gemeenschap : in 1883 bracht Vincent van Gogh een groot deel van zijn Drentse periode door in Nieuw-Amsterdam. Zo heeft elk part van de gemeente op de Zuidenveld autoroute z’n eigen bijzonderheid.

Zuidenveld autoroute en Erica

 

Ook Erica aan de zuidenveldroute laat zich volgens de historie kennen als een toonbeeld van succesvolle integratie. In de barre tijden rond 1863 van de veenontginning en handhaving, zouden twee Duitse gezinnen zich hier gevestigd hebben. Korte tijd later gevolgd door 3 gezinnen uit de contreien van Slagharen, met op elk terrein ijver en vlijt, dus ook in de gezinsuitbreiding en staat er nu een dorp met een dorpsgemeenschap.

Zuidenveld autoroute Klazienaveen

Achter de naam gaan ook hier mensen schuil. Een Groninger industrieel : W.A. Scholten was actief bij de oprichting. Hij noemde de plaats naar zijn eega, Klaziena Sluis. Klaziena » Klazienaveen. Zijn landgoed aan de noordzijde : Scholtenszathe.

Barger-Compascuum en Emmer-Compascuum

Maar dan kom je op deze zuidenveld autoroute soms hoogst merkwaardige plaatsnamen tegen. Zo ook boven Klazienaveen zowel Barger-Compascuum als Emmer-Compascuum. Het latijnse woord voor gezamenlijk weiden is “compascere” en dit is klaarblijkelijk verbasterd tot “compascuum”.

En ook hier is sprake van succesvolle integratie tussen bewoners vanuit Duitsland en Nederlanders vanuit de regio Coevorden en Overijssel. Barger-compascuum kent als bijzonderheid een veenmuseum, openluchtmuseum van het leven in de venen en de ontginning.

Veenpark bij Barger-Compascuum, omgeving Emmen

 

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie dagelijks tot leven van 10.00 tot 18.00 uur (vanaf 1 sept tot 17.00 uur).

Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

video met muziek ‘Basin Street Blues (Live)’ van Louis Armstrong.

Emmen

De aap komt uit de mouw op deze autoroute. Door tegen de klok in te gaan kom je op de zuidenveldroute op een aardige tijd in Emmen aan. Voor de dierentuin, even uitgebreid tijd om te winkelen, hetzij overdekt, hetzij onder de warme zon of onder de paraplu.

Bakkie doen, even eten, kan allemaal voordat je de autoroute verder afwerkt. Dierenpark is nu Wildlands en buiten Emmen !

Emmenaren over Emmen

Een film over de kenmerken van de regio Emmen. Een regio met een eigen karakter, veilig, met groen en ruimte, een HBO instelling. En een breed aanbod op het gebied van sport, kunst en cultuur. Met mensen die weten van aanpakken en doen en een no-nonsense mentaliteit hebben.

Sleen

En die autoroute voert dan verder naar Sleen. Voordat Emmen in de regio de belangrijkste plaats werd, roerde Sleen de grote trom. Sleen heeft een fraai gemeentehuis met andere voorzieningen, staat een afbeelding op onze Drenthe-pagina.

Een oud dorp, zou al 4500 jaar bewoning hebben gekend, ver voor mijn tijd. Maar zeker is een bosrijke omgeving.

Zuidenveld

Naamgever van deze Zuidenveld autoroute, is Zuidenveld, het eerste van de zes dingspelen van het Landschap Drenthe met hoofdplaats Sleen. Omtrent de nummer 1 en de heerlijkheden van Drenthe leest u meer in het ebook/pdf.

Aalden

Het oude deel van Aalden aan de Zuidenveldroute vormt een esdorp dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen, met karakteristieke tekening in riet, dat de muren bekleedt en daarom een interessante plek op deze autoroute.

Meppen in Drenthe en Gees

Voor de volledigheid. De plaats Meppen en niet een handgemeen en óók niet de plaats Meppen in Duitsland. Wel aan de Zuidenveldroute. Het dorp grenst aan het bos De Mepperdennen en het jeneverbesgebied De Palms. Ook hier al oude sporen van bewoning. En zeg zelf. Met zo’n leefomgeving is dat ook geen wonder. Gees met zeg maar analoge randvoorwaarden ligt aan de overzijde van de autoroute van Zuidenveld. Vanzelfsprekend in de boswachterij Gees.

Meppen in Zuid Drenthe

>Meppen zou al dateren van 5000 jaar vChr gegeven gevonden voorwerpen, herkenbare bewoning van ca 1335. Samen met Aalden, Zweeloo, Oosterhesselen, De Klencke, Gees, Zwinderen en deels Wezup de voormalige Marke van Meppen. De grootste boermarke van de Olde Landschap Drenthe, en viel in de 19e eeuw uiteen.

De snode plannen van de vooruitgang dankzij de stoomtram vervlogen als stoom in Meppen

Het zal rond 1903 zijn geweest, dat er een plan omhoog borrelde voor een stoomtram tussen Coevorden via Zweeloo naar Beilen. Bleef bij lucht. Volgende plan een stoomtram tussen Coevorden en Assen via Zweeloo en Schoonoord. En zowaar, in 1914 was de financiering rond en is de lijn ook daadwerkelijk uitgevoerd voor goederen en personenvervoer. Jammer, in 1947 opgeheven want het vervoer via de weg bleek goedkoper.

Hoogeveen

De begrenzing van deze Zuidenveld autoroute aan de westkant, Hoogeveen. Waar Emmen zo’n 110.000 inwoners telt, gaat Hoogeveen niet verder dan 60.000. Beide plaatsen liggen aan de autosnelweg. Hoogeveen heeft als extra de A28 aansluiting richting Assen en Groningen, evenals de treinverbinding vanaf Groningen en Assen naar de rest van Nederland. Het centrum van Hoogeveen mist nog wat compactheid is mijn persoonlijke mening, nog te weinig hart. Wel een fraaie waterloop. Aan de basis ligt een familie – initiatief. In 1551 kocht Reinold van Burmania de zogenaamde Meppense Venen. Met wat spontane en minder spontane landruil en veenontginning stond Hoogeveen op de kaart.
Waar ook Emmen onder geleden heeft en lijdt. Geldt ook voor Hoogeveen. Industrie dat meegeholpen heeft en de groei en werkgelegenheid bood, is ondertussen naar landen vertrokken. Waar immers de salarissen wat lager liggen. Herstel duurt dan altijd wat langer.

Hollandscheveld

De Zuidenveld autoroute voert ons dan naar Hollandscheveld met een roemrucht verleden aan inwoners. Maar vooral bekend van de boerenopstand in 1963. Waarbij enkele boeren de lasten van het Landbouwschap niet wensten te betalen. Een rel met militaire afloop, was mede de aanleiding tot de oprichting van de Boerenpartij onder leiding van Hendrik Koekoek. De boer / politicus die tenminste nog garant stond voor lachsalvo’s in de Tweede Kamer. Helaas, hij is niet meer. Via Hollandscheveld leidt de weg terug naar Coevorden

Pratend over Coevorden is praten over De Hondsrug. Immers strekt zich uit tussen Groningen (de Punt) en Coevorden. Reden om eens te kijken naar die Hondsrug:

Groeten uit Drenthe : Groeten uit Drenthe: De Hondsrug in Beeld
met muziek van Cuby & the Blizzards – Window of My Eyes

en daarboven, Dalen en dus ….

Zuidenveld vakantie suggesties


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

overzicht suggesties vakantie parken rond de zuidenveld route
overzicht suggesties vakantie parken rond de zuidenveld route


Andere pagina’s over Drenthe op deze website

Méér weten over Drenthe , kijk op onze provincie pagina, in dit geval speciaal dus de Drenthe vakantie pagina, klik hier.
Want ook over deze streek hebben we op andere pagina’s ook bezienswaardigheden beschreven.

Ook relevante pagina’s :
autoroute picardt drenthe vakantie coevorden emsland ootmarsum

vakantie drenthe met Ellert en Brammert op de Hondsrug bij Schoonoord
Bentheim Graafschap bad burcht kuuroord en 60 km zuidoost van Coevorden

drentse vakantie Plopsaland Drenthe en je drentse vakantiehuis bij Dalen e.o.

Borger Odoorn vakantie op de hondsrug in de regio oostkant boven Coevorden Dalen

Westerwolde Emsland Route ondermeer met bezoek aan de Meyer werf in Papenburg ( van die grote cruise schepen ) , Schloss Clemenswerth en het Klooster in Ter Apel

Stadskanaal Groningen Oost met in het Duitse Haren Schloss Dankern via Emmercompascuum of Zwartemeer over de grens met Duitsland

terug naar de hoofdpagina over Drenthe

 


top pagina