Venray America Overloon Oostrum ja Well in Limburg aan de Maas, puike vakantie-regio

Kasteel Well aan de Maas tegenover Venray
Hoewel er notities zijn omtrent ene Mechtildis, weduwe van Geysteren, anno 1251 en 13e eeuw dus, omtrent een schenking aan het klooster Bethlehem te Doetinchem, wordt meestal uitgegaan van de 14e eeuw voor het Kasteel.
Kasteel Well dateert dan van de middeleeuwen (14e eeuw ) en staat bij de Limburgse plaats Well aan de oostkant van de Maas.
Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een waterburcht, niet aan de oever van de Maas maar iets verderop in een veenachtig gebied.  Desalniettemin destijds de Heerlijkheid Well, Bergen en Aijen. Het kasteel is van 1771 tot 1852 in bezit geweest van de adellijke familie De Liedel.
Tegenwoordig is het in bezit geweest van de Stichting Limburgse Kastelen, maar sedert 1986 overgenomen door de particuliere opleider “Emerson College”. Dat Emerson College is een Amerikaanse universiteit te Boston in de staat Massachusetts, anno 1880. Maar …… daar komt u hier niet voor, uw doel is :

vakantie. Nou, dat kan hier uitgebreid.

Well

Een groot watersportgebied vindt u hier van het Leukermeer richting de Maas. En er omheen een prachtig natuurgebied, bij uitstek geschikt voor fietsers en wandelaars.
Dorpsgezicht Well in Limburg

Daarnaast zijn er twee dagstranden, om te relaxen en te zwemmen, zonnebaden, picknicken etc. De Maas en het Leukermeer brengen zeilen, surfen, waterfietsen, roeien of met de kano het meer verkennen bij uw vakantie aan. Daarnaast zien we het Reindersmeer als een oase van rust. Wie geïnteresseerd is in wat er aan vooraf ging qua “verbouwing” van de natuurlijke natuur, klik dan op deze externe website link.
Ten noordoosten van Well ligt het Nationaal Park De Maasduinen op zandig rivierduin met hoogten tot meer dan 32 meter. Daar liggen de Bosserheide en de Wellse Heide.

Heel handig ligt ten opzichte van Well de vakantieparken Parc de Witte Vennen te Oostrum op 10.7 km van Venray, zie verderop op deze pagina en de pagina Roompot bij Arcen is ca 13 km zuidwaarts langs de Maas.

kaart limburg - Venray - Well

Venray

Venray ligt 36 kilometer zuidelijk van Nijmegen en 22 kilometer noordwest van Venlo. Wat behoorlijk wat winkelmogelijkheden geeft.

Venray had oudtijds de naam : “Rodhe” wat verborgen zit in de uitgang “ray”. Rhode is afkomstig van het Germaanse “rotha”, en dat staat voor “gerooide” grond, open plek, vrijgemaakt in woeste heide- of bosgebieden. En komen we dat “rhode” veelvuldig tegen, daar waar er bos of woud is om in te rooien.

 

Limburg van Boven: Venray


Venray met o.a. de wijk Brükske, het terrein van de instelling Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg. Het centrum van Venray met de Sint Petrus Bandenkerk, vanwege de hoogte van de kerk ook wel de kathedraal van de Peel genoemd.

De naam van de kerk : Petrus Banden, daarin verwijst het woord ‘banden’ naar de ketenen waarmee de apostel Petrus geketend is geweest.

En vakantiepark De Witte Vennen op ca 4 km vanaf Venray.

America in Limburg tussen Venlo en Venray in de gemeente Horst aan de Maas

America is voorzien van recreatiegebied Park de Peelbergen. En niet te missen de band Rowwen Hèze.
America CenterParcs Het Meerdal vakantiepark
America ligt in de streek ‘de Peel‘, op een hoogte van ongeveer 30 meter. Natuurgebieden met het Putbos nabij visvijver De Put in het westen, en de Schadijkse bossen ten noorden van America. Het grootste deel van de omgeving bestaat uit landbouwontginningen.
En is het niet zo gek, dat we hier ook een Peelmuseum aantreffen.
Center Parcs Limburgse Peel America vakantiepark
Wie nieuwsgierig is naar de herkomst van de naam ‘America’ zou de historie moeten lezen van “‘t LaefHoês” op website het leefhuis, de mensen in de Peel die hun leven en leefomstandigheden hebben gebouwd alsof ze analoog zouden zijn geëmigreerd naar dat andere Amerika. Bouwen, leven en voor elkaar zorgen.

U kunt hier terecht voor 2 vakantie parken : Het Meerdal 8 km vanaf Venray en de Limburgse Peel, 3 km vanaf Venray.

Overloon

Overloon of van oudsher Loon is ouder dan je denkt : dateert van het jaar 1308.
Wanneer je graag in recordtijd heel veel buitenland wil meemaken, moet je hier zijn : grondgebied van de Republiek Frankrijk (1794-1795), vervolgens van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1795-1796), de Bataafse Republiek (1796-1805), het Bataafs Gemenebest (1805-1806) en het Koninkrijk Holland (1806-1810). En nu dan Nederland.

Overigens kennen we in Vlaanderen, net westelijk van Maastricht ook een Loon.

Maar bij dit Loon kennen we ook vakantiepark : Landal De Vers in Overloon,ca 4 km vanaf Venray.
Landal De Vers Overloon.
Bekijk in het overzicht einde pagina sub 3 voor dit vakantiepark.
Maar is het nu Limburg of Noord-Brabant ? U verlaat Limburg, en gaat maar liefst 1.74 km de provincie-grens over …., maar het moet gezegd : is Brabant voor het Vrijheidspark en het dierenpark. Overigens is van Arcen tot aan Den Bosch de provinciegrens te midden van de rivier de Maas.

Boxmeer

Via de gemeente ( en voorgangers ) Vierlingsbeek is de gemeente nu : Boxmeer. Waar kennen we dat van ?
Nou, bezit van de heren van den Bergh en op die van Hohenzollern-Sigmaringen.
Maar vooral ook door het gebied Meer ( in : Boxmeer)en dat dateert van de Middeleeuwen. Namelijk in het jaar 1270 door het hertogdom Gelre in leen uitgegeven aan Jan Boc van Mere. Aan hem dankt Boxmeer zijn naam. Een Vrije Heerlijkheid. Met kasteel. Bron : kasteel Boxmeer. Alleen de linkervleugel van het kasteel is nog in originele staat.
Kasteel van Boxmeer

Hoewel ….. ontegenzeggelijk kennen we de Ronde van Boxmeer en de wielrennerij, de dag na de Tour de France en de Ronde van Boxmeer.

Oostrum

Het voordeel van zandgrond voor droge voeten, is doorgaans een lange historie, zo ook voor Oostrom : geschreven historie vanaf ca het jaar 1200. Oostrum behoorde, samen met Geijsteren (connectie met bovenstaand Geysteren ? ) en Spraland tot de Heerlijkheid Geijsteren en per 1798 opgenomen in de gemeente Venray.

In 1450 werd het Augustinessenklooster Bethlehem gesticht en in 1802 opgeheven en in 1806 gesloopt. En in 1882 kwam er een station. Toch aansluiting (..) .

èn vakantiepark De Witte Vennen, ca 4 km. vanaf Venray.

Recreatiepark de Witte Vennen Oostrum Limburg


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

naast de hoofdpagina over Limburg zijn er nog vele – daar vermelde – detailpagina’s zoals ook deze over Venray America Overloon :

Arcen, de tuinen van Arcen en Kasteel Borggraaf

Helmond, Ommel, Asten, Prinsenmeer

Venlo met Baarlo, park De Berckt

Duitse Krefeld met kerstmarkt, shoppen tegenover Venlo

terug naar de hoofdpagina over Limburg

top pagina